Введіть ім'я
Введіть прізвище
First name is not valid!
Last name is not valid!
Це не адреса електронної пошти!
Введіть адресу електронної пошти
Користувач з таким email вже зареєстрований!
Введіть пароль
Enter a valid password!
Введіть 6 або більше символів!
Введіть 16 або більше символів!
Passwords are not same!
Підтвердіть згоду з правилами та умовами
E-mail або пароль неправильний!

П'ять важливих порад при варінні лагерів в домашніх умовах. Домашнє пивоваріння.

17 May 2019
Назад

Варимо Лагер - 5 порад домашнім пивоварам. Переважна більшість домашніх, так і напевно «крафтового» пивоварів починали свою «пивоварну» діяльність з приготування елів. Це природно, тому що процес приготування пива верхового бродіння простіше, вимоги до умов бродіння менше, гарантія отримання якісного продукту вище. Але потім, по закінченню часу кожен пивовар рано чи пізно починає замислюватися про варінні лагера. Пізнавши ази і теорію пивоваріння це вже не здається чимось неможливим або понад складним. Так і є. Досить дотримуватися 5 основних правил при варінні лагера, щоб отримати гарне пиво в домашніх умовах.

1 правило: Вносьте досить дріжджів (уникаємо «недосіву»)

Лагерне бродіння відбувається при температурі 8-13 ° С, що набагато холодніше, ніж температура бродіння елів. Тут майже все як і у людей - чим нижче навколишня температура - тим більше потрібно енергії для здійснення руху. Так і дріжджів - чим нижче температура, тим більше потрібно активних клітин для переробки цукрів в СО2 і алкоголь.

Табірних дріжджів потрібно приблизно в 2 рази більше ніж Ельовіт для зброджування сусла однаковою щільності. Якщо Ви не бажаєте робити досить об'ємний дріжджовий стартер (закваску) використовуйте сухі пивні дріжджі для низового бродіння, наприклад S-23 або w34 / 70 з розрахунку 1 грам на 1 л сусла (при початковій щільності сусла 11-12% і Т бродіння 10- 12 * С). Для більш точного розрахунку рекомендую використовувати онлайн калькулятор внесення дріжджів.

2 правило: «Засівають в холод»

Зазвичай домашні пивовари практикують завдання дріжджів в сусло при кімнатній температурі з наступним охолодженням до температури бродіння лагера. Це не зовсім вірно. Навіть за короткий час табірні дріжджі при високих температурах встигнуть виробити достатню кількість складних ефірів, щоб це вплинуло на смак пива. Якщо Ви задаєте достатню кількість дріжджів немає ніяких причин хвилюватися і стартувати з тепла. Вносьте дріжджовий стартер в уже охолоджене до потрібної температури сусло. Температура стартера, природно, не повинна відрізнятися від початкової температури сусла більш ніж на ± 1 градус.

3 правило: Прискорюємо ферментацію правильно.

Засів в холод при всіх своїх плюсах має і мінус - це тривалість бродіння. Але є кілька простих кроків, щоб прискорити цей процес і не нашкодити нашій молодій пиву. Робіть регулярні виміри густини пива і підійміть температуру бродіння (ферментера) на 2-3 * С коли щільність пива знизиться на 50% від початкової. Наприклад якщо НП сусла 1.050, а розрахункова кінцева 1.010 то підвищувати Т * С бродіння можна тоді, коли щільність сусла буде 1.030 (1.050 мінус 1.010 це 40 одиниць щільності. Половина від 40 це 20, додаємо ці 20 до очікуваної кінцевої щільності і отримуємо 1.030) .

4 правило: Діацетілова пауза

Низове бродіння холодніше і менш агресивною, ніж верхове. Ці умови сприяють наявності диацетила в готовому пиві після закінчення бродіння (тепліші температури сприяють зниженню диацетила). Якщо Ви задаєте достатню кількість дріжджів і бродіння відбувається нормально - то, швидше за все діацетил не буде проблемою, але є простий спосіб, який допоможе гарантовано уникнути надлишку диацетила в пів - коли бродіння Вашого лагера закінчується потрібно підняти температуру в ферментере до 15-16 * С на 24-48 годин до переливу. Це найпростіший і надійний спосіб позбавити Ваш молодий лагер від маслянистого диацетила.

5 правило: Будемо терплячі

Слово Lager в перекладі з німецької означає «утримувати» або «зберігати». Це як би натякає на довгу і тривалу фазу «дозрівання» всіх табірних сортів пива. Домашні пивовари часто застосовують прискорені графіки бродіння і можуть отримати відмінне пиво вже через 14-15 днів, але не буде ніякої шкоди, якщо цей період буде на 10-20 днів довше. Насправді витримка - це чеснота для лагерів і більшість сортів низового шумування вимагають помірної витримки.

Тримайте Ваш лагер при температурі 0-2 * С до тих пір, поки у Вас не буде часу для того, щоб розлити його в кеги або пляшки. Я зазвичай зберігаю пиво при Т 0-2 * С з розрахунку 7 днів на кожні 10 одиниць початкової щільності. Таким чином лагер з НП 1.050 потрібно витримати не менше 5 тижнів для оптимальних смакових якостей.


Використовуючи ці 5 простих правил Ви завжди зможете порадувати себе і своїх близьких чудовим домашнім пивом низового шумування.

Назад